Sposób przygotowania

W składnikach powinno być tak:

10 dag masła lub margaryny,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
15 dag mąki,
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki),
tłuszcz do formy i bułka tarta do formy.

Obłożenie:
10 dag margaryny,
8 dag cukru,
8 dag miodu,
2 łyżki śmietany,
5 dag płatków migdałowych,
10 dag orzechów włoskich pokrojonych w miarę możliwości na płatki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Orzechy pokroić w miarę możliwości na płatki. Wcale nie jest to bardzo skomplikowane, i idzie w miarę szybko.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto równomiernie wygładzając powierzchnię. Piec ok. 20 min w temp. 200°C.
W międzyczasie zagotować w rondelku - cały czas mieszając, pozostałą margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, migdałami, orzechami, cynamonem i aromatem pomarańczowym - do momentu, aż margaryna dokładnie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować przygotowaną polewą orzechową i piec je jeszcze 15-20 min. Najlepiej wyjąć z formy od razu, pomagając sobie nożem przy odcinaniu od brzegów klejącej się skórki (uważać, aby się nie poparzyć). Przy zastygnięciu będzie to ciężkie do wykonania, co nie znaczy, że niemożliwe...

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Obłożenie: 10 dag margaryny, 8 dag cukru, 8 dag miodu, 2 łyżki śmietany, 5 dag płatków migdałowych, 10 dag orzechów włoskich pokrojonych w miarę możliwości na płatki, ½ łyżeczki cynamonu, kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    bardzo pracochłonne, ale efekt na pewno jest na 6!
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    czt ciasto jest bardzo słodkie?
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    super ciasto
  • 6
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    wyśmienite!
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Jest słodkie, ale nie mdłe. Jak częstuję nim gości to zawsze zaznaczam, że będzie słodko... Po pierwszych kęsach już wszystkich mam... ;P
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    koniecznie muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Cudnie wygląda;) Świetny deser:)
  • 7
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    kupiłaś mnie tym ciastem!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiada się bardzo smacznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciasto budzące zachwyt
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zeppos

    wygląda na bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    przepis spisany, teraz tylko lecę po produkty
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    ojjj bardzo chetnie wyprobuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wszystkie ciasta arabskie są z reguły bardzo słodkie ... mają jednak w sobie to coś, co sprawia, że się za nimi przepada :).
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    ja też spróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    wygląda fantastycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    Spróbowałam! Dodałam mniej cukru co by nie było aż tak bardzo słodkie i wyszło kapitalne - delikatne i szybko znika z blaszki ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    ale pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    pysznie.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    Przepysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo ciekawe, muszę koniecznie wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    znam podobny ale i ten chętnie wypróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    wygląda obłędnie, a ciasto czasem po prostu musi być badzo słodkie :)
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ekstra
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    niezłe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    fajny przepis;))
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Niam, zjadłabym choć kawałeczek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    wygląda super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !