Sposób przygotowania

Jedna pojedynczy filet z kurczaka rozmrożony i umyty kroimy w kosteczkę ok 1-2cm jak kto woli. Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy około 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa i tyle samo oliwy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2-3h (można na dłużej). Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy dodajemy przygotowane wcześniej filety z kurczaka i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez ok. 10-15 min. Po usmażeniu odkładamy na bok do ostudzenia. I w tym czasie przygotowujemy ryż w woreczkach według podanego przepisu na opakowaniu.
Następnie ryż pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu obu produktów łączymy je razem i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa.
Sałatke odkładamy na 2-3h do lodówki aby się schłodziła i mieszamy z majonezem tradycyjnym. Do smaku dodajemy pieprz i sól.

Przepis można zmieniać według swoich gustów tj. więcej kurczaka/ryżu

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mini392

    bardzo dobra sałatka
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Zawsze jest ona dobra.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota67

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !