Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, gotujemy w osolonej wodzie, ale nie możemy dopuścić do rozgotowania. Cebulkę kroimy w kostke i smażymy na oliwie, dodajemy rozmrożone kurki i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki cedzimy i przelewamy zimną wodą, która nastepnie musi odcieknąć. Formę smarujemy tłuszczem. Na dnie wkładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażone kurki i starty ser, powtarzamy warstwy, u mnie wyszły trzy, ilość warstw zależy od naczynia.Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki i starty ser żółty.Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną nać pietruszki i zalać całą zapiekankę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !