Sposób przygotowania

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, następnie połącz to z: cukrem pudrem, 2 jajkami i dwoma żółtkami oraz margaryną. Całość należy ugniatać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki - podziel ciasto na dwie części - w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią głęboką blachę. Owoce po umyciu i przygotowaniu, potnij w kostkę, dodaj do nich bułkę tartą i dwie łyżki cukru, wymieszaj i wyłóż na ciasto. Z mniejszej części ciasta odrywaj małe kawałki i rzucaj je na śliwki. Na koniec z dwóch białek i pół szklanki cukru ubij pianę - na sztywno. Wyłóż ją równomiernie na ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno być pieczone przez około 40 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !