Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka z ryżem i porami
Mocno rozgrzać 3 łyżki oleju,obsmażyć udka na rumiano.Zmniejszyć płomień i smażyć udka ok 20 - 25 minut.
Zagotować w rondlu osolona wodę, wsypać ryż i gotować 15 minut na średnim ogniu,odcedzić, osączyć /można ugotować dwa woreczki ryżu wg przepisu/.
W tym czasie pory oczyścić , umyć,pokroić w ukośne plasterki. Imbir obrać /najlepiej się to robi łyżeczką/, drobniutko posiekać.
Udka zdjąć patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem /np. umieścić w dobrze nagrzanym piekarniku/.
Do tłuszczu ze smażenia udek dodać pozostały olej, wsypać pory i imbir, wymieszać, dusić 2,3 minuty na małym ogniu. Całość polać bulionem i sosem sojowym, gotować parę minut. Wsypać ryż, wymieszać , przyprawić pieprzem, chwilę podgrzewać, mieszając.
Podawać : Ryż do filiżanki , ugnieść łyżką i taką \"babeczkę\" na talerz. Obok udko. Przybrać natką.
Można dodać ogórek kiszony lub konserwowy.