Sposób przygotowania

Pierś indyka oczyścić i odciąć majtające sie kawałki mięsa (przypadzą się do czego innego). Umyś, osuszyć. Naciąć głęboką kieszeń. Mięso przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak i dusić na wolnym ogniu, aż się rozmrozi. Doprawić czosnkiem, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Poddusić jakieś 5 minut i odstawić do wystygnięcia.

Do wystudzonego szpinaku dadajemy pokruszony ser i mieszamy. Pierś indyka wypełniamy całym farszem szpinakowy i zszywamy białą nitką, tak, żeby nie pozostawiać zbyt dużych dziur, bo nadzienie wypłynie.

Indyka obsmażamy z każdej strony na oliwie aż będzie rumiany. Przekładmy do żaroodpornego naczynia czy innej blaszki, polewamy oliwą z patelni i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. godziny co jakić czas przekrącając mięso.

Po godzinie wyjmujemy indyka z piekarnika i odstawiamy,

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !