Przepis i sposób przygotowania na: PIANKA SEROWA
Mąkę ziemniaczaną połączyć z pszenną i proszkiem do pieczenia. Posiekać z miękkim masłem. Dodać 2 łyżki śmietany i 2 żółtka. dokładnie zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 30 min.
MASA SEROWA:
Ubić pianę z 4 białek i utrwalić niecałą szklanką cukru. W osobnym garnku utrzeć żółtka, dodać ser, mleko, olej, budyń, sernix. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Następnie dodać bakalie, oprószone w mące. Wylać na ciasto kruche.
NA WIERZCH:
Wiórki wymieszać z 1 łyżka cukru, masła i 1 żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Pokruszyć na masie serowej.
Piec w temp. 180 stopni ponad godzinę. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.