Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Do miski wsyp większą część mąki, wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką ok 10 min, aż będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 min.
Do ciasta dodaj rozpuszczoną margarynę, resztę mąki, sól. Wyrób i odstaw ponownie na jakieś 20 min.
Wyłóż ciasto na stolnicę i ponownie wyrób. Podziel na dwie cześci i każdą rozwałkuj na prostokąt.
Utrzyj składniki nadzienia i rozsmaruj na środku obu prostokątów. Zrób nacięcia wzdłuż dłuższych brzegów i składaj naprzemiennie do środka.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
Posmaruj ciasto jajkiem i posyp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 25 min.
Pozostaw do wystygnięcia przykryte ściereczką.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    magical66

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    ciewawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !