Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Masło utrzeć z cukrem na gładka masę, dodając na końcu jajko. Następnie dodać drożdże z mlekiem oraz większą część mąki.
Wyrobić ciasto ręcznie, aż zacznie odchodzić od brzegów. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić z resztą mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Następnie wyciąć kółka (np. szklanką ).
Na każdym kawałku ułożyć dżem i zwinąć formując kulkę. Babaczki włożyć do natłuszczonych foremek, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz ok 10 min.
Gdy będą gotowe posmarować je roztopionym tłuszczem i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !