Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy 6 godzin. zagotowujemy, odcedzamy, zalewamy świeżą woda, wkładamy żeberka i liście laurowe, solimy i gotujemy 1 godzinę. mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. kiełbasę kroimy na plasterki. warzywa płuczemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, marchew obieramy i kroimy z papryką w kostkę. czosnek obieramy i miażdżymy. cebule obiecamy, siekamy, podsmażamy z papryka oraz marchewką na jednej łyżce smalcu i dodajemy z czosnkiem, sproszkowaną papryką, kiełbasą i żeberkami do zupy. gotujemy, aż fasola będzie miękka. mąkę podsmażamy na pozostałym smalcu, zalewamy szklanka wody, zagotowujemy, wlewamy do zupy, gotujemy 10 minut mieszając, posypujemy natką i podajemy. Do zupy można dodać zacierki lub pokrojony w kostkę, ugotowany ziemniak.