Sposób przygotowania

Z mąki i niwwielkiej ilości wody z cukrem zagnieśc ciasto jak na pierogi. Uformowac wałeczki grubości ołówka i kroic skoście jak kopytka. Upiec w lekko nagrzanym piekarniku na złoto.
Mak wsypac do miski i zalac wrzątkiem. Odstawic na 20 minut, zlac wodę i znów zalac erzątkiem. Zostawic na godzinę. Płyn z maku zlac a sam mak 2-3 razy zmielic.Zagotowac 1,5 litra wody i zalac zmielony mak, posłodzic i odstawic w chłodne miejsce. Na 3 godziny przed podaniem. Włożyc śliżki do masy makowej aby zmiękły. Podawac jak zupę posypując siekanymi orzechami.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    chodnik też jest śliżki
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    smaczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    u mnie to się nazywa kluski z makiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    rakow2

    o jej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !