Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i mango
Ciasto
Aby przygotować syrop należy gotować do zgęstnienia wodę z cukrem w proporcji 1:1, czyli np. jedną łyżkę wody z jedną łyżką cukru.
Gotowy syrop wymieszać z podpieczonymi i posiekanymi orzechami (najlepiej makadamia, my dodaliśmy orzechy nerkowca), pokruszonymi ciasteczkami i brązowym cukrem. Przełożyć do blachy wysmarowanej masłem. Wyrównać i docisnąć.
Masa serowa
Przygotować masę serową. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ser, najlepiej kremowy (w temperaturze pokojowej) ucierać z cukrem, dodając po jednym jajku. Dodać ekstrakt i śmietanę. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Dodać puree z mango. Masę przełożyć do blaszki.
Pieczenie
Sernik piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150°C przez 45-60 minut. Następnie schłodzić w lodówce.
Sos
Przygotować sos: do rondla włożyć jagody, sok i skórkę z pomarańczy i pozostałe składniki. Gotować do zgęstnienia. Sernik podawać polany sosem i udekorowany świeżymi jagodami, kawałkami mango i orzechami makadamia.