Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z czekoladowym kremem
Z mąką mieszamy już na wolnych obrotach i bardzo krótko.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i razem z papierem na gorąco lekko zwijamy ciasto, nie za ścisło żeby nie połamać.
Ale bez obaw to ciasto dobrze się zwija, bo biszkopt jest miękki.
Zwinięty zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem, ja proponuję gotowy czekoladowy krem do tortów Oetkera.
Krem sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Do schłodzonego mleka (może być nawet 0,5% wtedy krem jest naprawdę lekki) wsypujemy proszek i miksujemy około 3 minut, do uzyskania sztywnej masy.
Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem,
potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście.
Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie,
Roladę zawijamy w ten sam papier i wkładamy do lodówki, po 10 minutach jest gotowa do jedzenia. Ci którzy nie liczą kalorii mogą polać roladę czekoladą, choć i bez niej jest wyjątkowo smaczna.