Sposób przygotowania

Letnie mleko wlewamy do miski, następnie dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy jajko, obrane i starte jabłka, cynamon, oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy (dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od drewnianej łyżki). Miskę z ciastem drożdżowym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już nam wyrosło, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy małe okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    na zdjęciu to niezłe grubasy są
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dziś robiłam podobne na obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !