Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski. W środku zrobić zagłębienie i wykruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać 8 łyżek wody, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 20 min.
Dodać resztę wody i sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, należy je ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 min. W tym czasie nasmarować olejem blachę i posypać bułka tartą.
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 20 kawałków. Uformować z nich kule i ciasno ułożyć obok siebie na blasze. Odstawić na 30min.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. bułeczki posypać makiem i piec ok. 30min w gorącym piekarniku.
Podawać lekko ciepłe. Dla odmiany bułeczki posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać różnymi nasionami i ziarnami np. sezamu, maku, słonecznika.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Matik

    rewelka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !