Sposób przygotowania

Końcem ostrego noża wyciąć rdzeń w kształcie stożka u nasady główki cykorii. W garnku ugotować osoloną wodę i gotować w niej cykorię pod przykryciem przez 15 minut. Wyjąć i osączyć, wywar zostawić. Aluminiową folię natłuścić masłem, każda cykorię przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Prymat, zawinąć w plasterek szynki i ułożyć w blaszce. Roztopić masło, wsypać mąkę i usmażyć ją na brązowy kolor, dodać szklankę wody z wywaru z cykorii, roztrzepać ubijaczką i zagotować. Dodać śmietankę i starty ser, przyprawić gałką muszkatołową Prymat. Sosem polać cykorię i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, dopóki się nie zarumieni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Roman5

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !