Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, wyrabiamy. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dielimy na dwie części i wyrabiamy przez 1 minutę. Rozwałkowujemy na wys 1 cm i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy krążki na oprószoną mąką ściereczkę i ustawiamy w ciepłym miejscu. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, obwijamy gazą i układamy kluski gdy woda się zagotuje. Parujemy 5-7 min. Podajemy z pieczenią lub na słodko.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !