Sposób przygotowania

Umyte udka nacinamy w dwóch miejscach (robimy taką kieszonkę) i wkładamy tam po 203 ząbki obranego czosnku. Wcześniej mieszam 2 przyprawy do kurczaka z 1 przyprawą Kebab-Gyros i tą mieszanką nacieram z obu stron wcześniej nadziane czosnkiem udka. Kładę je na tacy , przykrywam folią i wkładam na 2 godz. do lodówki by udka przeszły smakiem i by skruszały.
W tym czasie przygotowuję naczynie żaroodporne . Na dno daję plastry margaryny , wkładam obraną cebulę przekrojoną na pół, Jeśli cebula jest duża kroję na ćwiartki i następnie wkładam do naczynia te wcześniej przygotowane udka. Podlewam wodą, przykrywam pokrywką , wstawiam do piekarnika nastawionego na temp. 150 - 180 stopni i nastawiam na 1,5 godz- 2 godz. Co jakiś czas polewam udka tym sosem i w połowie pieczenia przewracam je na drugą stronę. Na 20 minut przed końcem zapiekania ściągam pokrywę , wierzch udek posypuję- bardzo delikatnie - przyprawą . W ten sposób udka pięknie się przyrumienią.
Po 2 godzinach udka są pyszne i chrupiące. Wyśmienicie smakują zarówno z frytkami jak i z ugotowanymi ziemniaczkami z masełkiem i posypane drobno pokrojoną świeżutką pietruszką oraz z surówką .
Życzę Smacznego

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !