Sposób przygotowania

Formę (piekłam w blaszce 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąki przesiać z dodatkiem soli, proszku do pieczenia i kakao. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puszystą, białą masę dodając po 1 łyżce wody i aromat. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę pod koniec dodając resztę cukru i przełożyć do żółtek. Następnie wsypać mąkę - można na raz - i łyżką delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość zagarniając masę od dna do góry. Masę wylać na blaszkę. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Po ostudzeniu przekrawamy na 2-3 blaty. Łatwiej będzie przekroić biszkopt jeśli upieczemy go dzień wcześniej. Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 250ml

Sukcesem puszystego biszkoptu jest staranne utarcie żółtek z cukrem i ubicie piany z białek na bardzo sztywną pianę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    dobry
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    fajny do tortów
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ładnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Rozumiem, że wtedy (2 lata temu) dawałaś jeszcze proszek do pieczenia do biszkoptu?
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    ten biszkopt jest do bani , struktura dobrze upieczonego biszkoptu powinna być jak gąbka z dużą ilością pęcherzyków , ten tutaj to jakieś okruchy
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tak, Ty się znasz dobrze, widziałam w Twoich "przepisach"

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !