Sposób przygotowania

Z całej mąki odsypać 30 dag.
Mleko podgrzać, odlać 1 szkl.Do pozostałego dodać margarynę, rozpuścić i wystudzić.
Szklankę mleka wymieszać z drożdżami i trzema łyżeczkami cukru, wlać zaczyn do mąki.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do innej miseczki rozbić 1 całe jajo i 3 żółtka, dodać cukier i zmiksować.
Do rozczynu dodać kogel - mogel, wystudzone mleko z margaryną, aromat i pozostałą mąkę.Wyrobić ciasto, aby odklejało się od ręki (5min).
Miskę podsypać odrobiną mąki i włożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu po ściereczką, aż podwoi swoją wielkość.
Trzy keksówki natłuścić olejem.Gotowe ciasto podzielić na 3 części.Ułożyć w blaszkach, poczekać aż podrosną.Posmarować żółtkiem po wierzchu.Piekarnik nagrzać do 180\"C.Włożyć ciasto.
Można formy włożyć do zimnego piekarnika, który nagrzewając się spowoduje rośnięcie ciasta.Piec 40 min.
Smacznego:)

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię ciasta drożdżowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    smak dzieciństwa, moja babcia tez takie robi:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Proporcje mam identyczne a ciasto pyszne.Już ciepłe kusi,że nie można przejść obok niego obojętnie.Ten zapach....mmmm
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    uwilebiam ciasta drożdżowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !