Sposób przygotowania

Wszystkie składniki do ciast drożdżowych powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i ocieplone.
Z 1 kg.mąki odsypać 30 dag.Mleko podgrzać - odlać 1 szkl. i wymieszać z 2-3 łyżeczkami cukru i rozkruszonymi drożdżami.Dodać do mąki, zamieszać.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
Do pozostałego mleka włożyć margarynę i rozpuścić.Następnie wystudzić.
Jedno jajko i 2 żółtka zmiksować z 1 szkl. cukru na kogel-mogel.
Do gotowego rozczynu dodać jajka z cukrem, mleko z margaryną i pozostałe 70 dag.mąki.Wszystko wyrobić tak by ciasto odstawoało od dłoni, nie dodawać mąki bo ciasto nie wyrośnie! W miarę wyrabiania (chociaż przez 5min.) ciasto będzie lśniące i gładkie.Opsypać miskę mąką, położyć kulę drożdżowego ciasta, przykryć i pozostawić w ciepłym meisjcu, by podwoiło swoją wielkość.
Gdy wyrośnie podzielić ciasto na 3 części, każdą osobno rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Przygotować masę czekoladową tj. cacao wymieszać z pozostałym cukrem i wodą do konsystencji, aby była gęstawa.Można dodać ulubiony aromat.
Rozwałkowane placki drożdżowe smarować masą cacaową i zawijać rolady.
Przygotować 3 keksówki, wysmarować olejem, przełożyć uformowane ciasto.Posmarować żółtkiem lub zrobić kruszonkę.
Piec 35 min. w 180\"C.
Smacznego:)

Komentarze

  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Już wcinam oczami
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Maryś1

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Izabela Kamila

    smacznego:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ale apetyczne
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajne!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Coś nowego,odmiennego od tradycyjnych drożdżowych .
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !