Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować na środku nieckę. Dodać jajka, trochę soli i ok. 2 łyżek wody. Wymieszać składniki najpierw nożem, a następnie ugnieść rękoma mocne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, obie jeszcze raz wyrobić i cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto przełożyć na płaską, oprószoną mąką powierzchnię i pozostawić do wyschnięcia. Trwa to ok. 2 godzin. Pokroić ciasto na małe łazanki. o wielkości 1x1 cm. Zagotować osoloną wodę, wrzucić łazanki i gotować ok. 5 minut. Nie powinny się rozgotować. Łazanki zahartować i studzić. Szynkę pokroić na małe paseczki. Natkę umyć, drobno posiekać. Roztopić masło na patelni i podsmażyć na nim szynkę i pietruszkę. Rozmieszać śmietanę z jajkami i odrobiną soli, następnie połączyć z szynką i natką, dodać do łazanek. Całość przełożyć do małej, wysokiej formy na zapiekankę, posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem. Całość zapiekać w piekarniku w temp. 120 - 140 stopni przez 40 - 45 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !