Sposób przygotowania

Aronie przebrać, opłukać. Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Do dużego garnka włożyć aronie, jabłka i wsypać 1 kg cukru, podlać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż owoce staną się lekko szkliste (ok. 30 minut). Pozostałe 1/2 kg cukru wymieszać ze środkiem żelujacym, dodać do owoców i cały czas mieszając zagotować. Całość gotować jeszcze 3-5 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szybko zamknać i odstawić do ostygnięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo lubię aronię, robię podobnie tylko bez środka żelującego. Trwa to oczywiście dłużej.
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    takiego nie jadłam
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczny dżem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !