Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciasto jest smaczne i delikatne. Wyglądem przypomina ciasto proszkowe, ale smakuje jak drożdżowe. Może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich. Smacznego!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna bezglutenowa 600 gramów
drożdże suche 100 gramów
jajko 2 sztuki "L"
cukier 130 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
masło 75 gramów
mleko 1 szklanka

Masa serowa:

twaróg 50 dag
jajko 1 sztuka
masło 50 gramów
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 16 gramów

Lukier:

cukier puder 3/4 szklanki
woda 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem

Kroki postępowania

1

Masło stopić w garnuszku. Do stopionego wlać zimne mleko. Do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem. Hakiem robota wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Krok 1 - Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem foto
2

Twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem cukrem wanilinowym.

Krok 2 - Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem foto
3

Wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy ręką. Na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta i posmarować twarogiem.

Krok 3 - Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem foto
4

Zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Krok 4 - Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem foto
5

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 40 minut.

Przygotować lukier: Cukier puder połączyć z wodą. Lukier nie powinien być za gęsty. Gotowanym posmarować upieczone ciasto po wierzchu i zostawić do wystudzenia. 

ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO!!!

Krok 5 - Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 15.08.2017 16:10
Jak tu smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak