Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem
Kroki postępowania
Masło stopić w garnuszku. Do stopionego wlać zimne mleko. Do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem. Hakiem robota wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem cukrem wanilinowym.
Wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy ręką. Na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta i posmarować twarogiem.
Zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 40 minut.
Przygotować lukier: Cukier puder połączyć z wodą. Lukier nie powinien być za gęsty. Gotowanym posmarować upieczone ciasto po wierzchu i zostawić do wystudzenia.
ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO!!!