Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ptasim mleczkiem i masą z borówek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 160 gram
biszkopty okrągłe 40 gram
masło 80 gram

Ptasie mleczko

śmietana kremówka 1/2 litra
galaretka cytrynowa 1 szt

Masa z borówek

borówka amerykańska 400 gram
galaretka owoce leśne 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka
woda letnia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ptasim mleczkiem i masą z borówek

1. Spód: herbatniki wraz z biszkoptami zmielić w mikserze, wlać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
2. Ptasie mleczko: galaretkę cytrynową ugotować wg przepisu na opakowaniu, schłodzić i włożyć do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na spód z herbatników. Włożyć do lodówki do stężenia.
3. Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, po czym rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Borówki wraz z cukrem pudrem zblendować, wlać żelatynę i zimną galaretkę. Masę z borówek wylać na ptasie mleczko. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.08.2017 21:45
Bardzo apetyczne i kuszące ciasto;)
bietka 02.08.2017 21:12
bardzo smaczne :)
katarzynka455 01.08.2017 20:51
Pyszne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak