Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa mieszamy w dużej misce i dodaje my do nich ziołowy sos winegret przyrządzony z czerwonego octu winnego, oliwy, mięty i oregano oraz szczypty soli i pieprzu (kto lubi, może też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, choć w klasycznym przepisie czosnku nie ma). Oliwę miesza my z octem, przyprawami i ziołami. Sos po winien mieć konsystencję emulsji. Zalewamy nim warzywa i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Potem dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz oliwki. Jeśli są to oliwki niedrylowane nie zapomnijmy podać specjalnego naczyńka na pestki. Sałatkę grecką możemy posypać posiekaną natką i odrobiną świeżego lub suszonego tymianku, będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczna. Do pieczywa nie podaje się masła. Grecy po prostu maczają grubo pokrojone kawałki bułki w sosie od sałatki .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    Najlepsze są czarne oliwki do tej sałatki.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !