Sposób przygotowania

robimy rozczyn drozdze kruszymy dodajemy 2 łyżeczki cukru i troszke mleka, ale przedtem 2 szkl mleka lekko podgrzać tylko żeby było lekko ciepłe. i wymieszać rozczyn i odstawić. Bierzemy 5 jaj do osobnej miseczki wbić 3 całe jajka i 2 zółtka a 2 białka zostawić do posmarowania drożdzówek. do jajek wsypać 15 dag cukru ok 3\\4 szkl, cukier waniliowy, sól i miksować. następnie do rozczynu wsypać 1 kg mąki i letnie mleko wyrabiac a następnie ubite jajka wymieszać i na koniec 3\\4 szkl oleju i teraz dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie to wziąść troszkęciasta zrobić długi wałeczek i zawinąć w ślimaczka i tak zrobić z resztą ciasta, następnie posmarować białkiem w środek drożdzówek dodać marmoladę, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st i piec 20 minut aż sie ładnie zrumienią gdy ostygną to do cukru pudru dodać troszeczkę wody polać drożdzówki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    ojj zjadłabym :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobrze wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    drożdżówka mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !