Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik / Ciasto czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka / 500g
cukier 1 niecała szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie / 9g
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 4 szklanki
mleko 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
mak 5/6 łyżek
kakao 6/7 łyżek
dżem 1 mały słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik / Ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
Margarynę trzeba rozpuścić do jednolitej (wodnej) masy. Ja akurat robię to w garku i na kuchence rozgrzewam. Jest tak mi wygodnie. :)
Krok 1 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
2
Do rozpuszczonej margaryny dodaję niecałą szklankę cukru i cukier waniliowy i mieszam.
Krok 2 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
3
Dalej dodaję 3 jajka i ponownie mieszam.
Krok 3 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
4
Gdy wymieszały nam się pozostałe składniki dodaję 1 łyżeczkę proszek do pieczenia i 1 płaską łyżeczkę sodę oczyszczoną
Krok 4 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
5
Teraz ja dodaję mak. Jeśli nie lubisz maku to możesz dodać inne bakalie np. rodzynki, orzechy, migdały...
Krok 5 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
6
Do jednolitej masy dodaję szklankę mąki, mieszam.
Krok 6 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
7
Teraz pół szklanki mleka i dalej mieszam.
Krok 7 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
8
I tak powoli stopniowo dodaje mąkę i mleko, aż do końca produktu.
Krok 8 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
9
Do jednolitej masy dodaję kakao dla zmiany na kolor czarny.
Jeszcze dżem, jakikolwiek mam w domu pod ręką. :)
Krok 9 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
10
Tak jednolitą masę przenoszę na blachę
Krok 10 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
11
Blachę prostokątną przygotowuję poprzez nasmarowanie tłuszczem i posypaniem np. tartą bułką.
Krok 11 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
12
Gotową masę przekładam na blachę i wstawiam do pieca na 180 stopni i piekę przez 30 do 40 minut. Po 30 minutach sprawdzam, czy już gotowe poprzez wkuwanie ciasta patyczkiem.
Krok 12 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
13
Wyjęte i przestudzone ciasto : )
Krok 13 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto
14
Możesz posypać je sypkim cukrem pudrem,polewą : )
Ciasto przygotowuje się do 15-stu minut. Na niespodziewanych gości to w sam raz ! :p
Życzę smacznego. :D
Krok 14 - Piernik / Ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak