Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka i muffiny: Muffinki dyniowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 szt.
oliwa 3/4 szklanki
starta dynia 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
prażona dynia 1 garść

Porada

Z dynią bardzo dobrze komponują się orzechy, które można dodać drobno posiekane bezpośrednio do ciasta lub obsypać nimi muffinki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka i muffiny: Muffinki dyniowe

Przesiać mąkę, dodać połowę cukru, proszek do pieczenia oraz cynamon. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem. Do białek dodać żółtka oraz olej krótko mieszając w celu połączenia składników. Na koniec wymieszać masę z suchymi składnikami i startą dynią. Muffinki posypać uprażonymi pestkami dyni.

Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.05.2017 14:03
moje ulubione ;)
jagoda5913 10.05.2017 00:42
musze wypróbować
Habibi 09.05.2017 14:49
U nas jesenią często goszczą korzenne mufffinki dyniowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak