Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami
Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy koła o średnicy około 10 cm. Łyżką wypełniamy całe koło. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C.
Bazyliowy puder:
Cukier puder przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do blendera. Dodajemy listki bazylii. Miksujemy tak długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy łyżkę bazyliowego pudru oraz przekładamy kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
Wykończenie bezowych gniazdek:
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego gniazdka. Następnie szprycą cukierniczą wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru.