Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 6 sztuk
szynka parmeńska 6 plastrów
chrzan ze słoika 2 łyżeczki
majonez tradycyjny 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Sos chrzanowy

jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
majonez tradycyjny 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
cukier szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kiełki rzeżuchy do posypania

Porada

Bez jajek nie ma wielkanocnego śniadania, te są smaczne i rewelacyjnie się prezentują.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

1. Jajka ugotować na twardo, obrać, odciąć 1/4 jajka od góry, ostrym nożem delikatnie wydrążyć część żółtka, przełożyć do miseczki razem z odciętą częścią jaj, rozgnieść dobrze widelcem, dodać chrzan, majonez, doprawić białym pieprzem oraz solą do smaku, wymieszać.
Jajka okręcić w szynkę parmeńską, nadziać farszem.
2. Sos chrzanowy:
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną,chrzanem, majonezem, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru oraz pieprzu, dokładnie wymieszać.
Sos wylać na półmisek, powciskać nadziewane jajka,posypać rzeżuchą, schłodzić i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.04.2017 14:31
pyszna przekąska :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak