Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z lukrem
Ciasto::
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
1. Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Nadal, ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy.
2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i aromat cytrynowy.
3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo 50 g cukru.
4. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką, wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa, to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.
5. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona.
Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.
Lukier:
Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.