Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie ptysiowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 1,5 szklanki
masło 200 g
woda 1,5 szklanki
jaja 4 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mleko 0,5 szklanki

masa

śmietana 30% 400 ml
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
wrzątek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie ptysiowe

W rondelku przygotować wodę, mleko , dodać masło, szczyptę soli .Podgrzać i zagotować ,zdjąć z gazu .Do tych zagotowanych składników dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu aż będzie gładkie ciasto. Ponownie stawiamy na gazie mieszamy drewnianą łyżką i odparowujemy ciasto . Takie odparowane i przestudzone delikatnie przekładamy do miski wbijamy stopniowo po jednym jajku .Mieszamy energicznie drewnianą łyżką .Ciasto powinno być gładkie i błyszczące oraz gęste Przekładamy do worka cukierniczego .Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy kopczyki w kształcie łabędzia pomagając sobie wykałaczką . Pieczemy w 190 -200 stopni około 20-30 minut do momentu zrumienienia , Nie otwieramy drzwiczek bo opadają . Wyjąć ostudzić na kratce , zimne przecinamy , a głowę z szyją zostawiamy w całości i przyklejamy na środek , oko i dziobek malujemy polewą czekoladową lub stopioną czekoladą .Przekładamy przygotowaną masą ze śmietany kremówki z dodatkiem łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 30.03.2017 23:52
Smacznie wyglądają.
Ada-Gaba 30.03.2017 19:37
bardzo apetyczne
Stenka 30.03.2017 17:37
smaczne i ładne
Janina 30.03.2017 16:08
Fajne ciasteczka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak