Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka Eli
Sos:
250 ml śmietany kremówki
1 serek camembert
1 kostka serka topionego(10 dkg)
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
sól,pieprz,curry
czosnek granulowany,gałka muszkatołowa
15 dkg sera żółtego(potarty na tarce z dużymi oczkami)
Piersi pokroić w paseczki(jak do chińszczyzny).Składniki marynaty (sos sojowy,czosnek,sól i pieprz) połączyć,wlać do kurczaka,wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.Obrane jarzyny zetrzeć na tarle z grubymi oczkami.Cebulę czerwoną pokroić w kostkę,szczypior dymki w małe kawałki.Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka,wyjąć.Na pozostałym po mięsie tłuszczu przesmażyć cebulę,jarzynki,posolić,popieprzyć i na konieć dodać szczypior.Zdjąć z ognia,dodać mięso,odcedzoną,opłukaną fasolę i wymieszać.Makaron ugotować al dente.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu,farsz mięsno-warzywny,resztę makaronu.Śmietanę zagotować,mąkę rozprowadzić wodą i wlać do śmietany,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową,curry,czosnkiem granulowanym i zagotować.Camembert i serek topiony pokroić na małe kawałki,dodać do sosu i mieszać aż ser się rozpuści.Sosem zalać zapiekankę i posypać serem.Przykryć pokrywką i zapiekać 30 minut w temp.180 stopni.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze,aż ser się zrumieni.Smacznego i