Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie pierogi ruskie z fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki ugotowane 0,5 kilograma
ser feta 200 gram
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sól i pieprz

Ciasto

mąka żytnia 0,5 kilogram
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól szczypta
olej do smażenia

Dodatkowo

mąka żytnia do podsypani
olej do gotowania
sól do gotowania

Porada

zamiast fety możemy użyć zwykłego twarogu

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie pierogi ruskie z fetą

Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz. Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 23.01.2017 10:37
o kurcze! ale pysznie wyglądają
Krystyna32 23.01.2017 10:00
pyszne pierogi
Renata9 22.01.2017 23:09
Bardzo lubię ruskie pierogi.
Lis 22.01.2017 21:19
Cudownie smakowite:) A do tego pięknie sklejone:)
bertpvd 22.01.2017 21:16
piękne pierogi
Renataj 22.01.2017 20:55
Interesujący pomysł i pięknie pozlepiane pierogi:)
wwwiolka 22.01.2017 20:19
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak