Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada pieczarkowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 20 g
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Farsz

pieczarki 500 g
cebula 2-3 szt
olej rzepakowy 2-3 łyzki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz

Dodatkowo

ser żółty 50 g
jajko 1 szt
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada pieczarkowa

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10-15 min., aby wyrósł.
Krok 1 - Rolada pieczarkowa foto
2
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki ekologicznej, dodajemy sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na przemian z pozostałą mąką. Na końcu dodajemy pozostałą ilość oleju rzepakowego i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 min., aby wyrosło.
Krok 2 - Rolada pieczarkowa foto
3
Farsz:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy.
Krok 3 - Rolada pieczarkowa foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt. Wykładamy połowę farszu pieczarkowego i rozsmarowujemy go równomiernie po całej powierzchni.
Krok 4 - Rolada pieczarkowa foto
5
Ciasto zwijamy w rulon, podwijając pod spód oba końce. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Obie rolady przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolad smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Krok 5 - Rolada pieczarkowa foto
6
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 30 min. rolady ponownie smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy startym żółtym serem i majerankiem.
Krok 6 - Rolada pieczarkowa foto
7
Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 7 - Rolada pieczarkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 31.01.2017 19:25
smakowicie wygląda
Diana Rusiłowicz 15.01.2017 01:07
Pyszności :)
KuchniaMagdaLeny 13.01.2017 23:26
Dziękuję :) Super smakuje z barszczem czerwonym lub zupą krem
KORAL 13.01.2017 12:18
Fajnie wyszła :)
agnieszka214 13.01.2017 11:29
z barszczem czerwonym pycha
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:13
Pysznie wygląda :)
Ola1984 13.01.2017 10:46
Idealny dodatek do barszczyku :)
Bernadeta1 13.01.2017 09:52
smaczne jedzonko
Krystyna32 13.01.2017 09:22
smaczna rolada
IKrakowianka 12.01.2017 23:26
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak