Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata ketchupowo-miodowa do kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny 3-4 łyżki
olej roślinny 1/4 szkl.
ketchup ziołowy 1/4 szklm
sok jabłkowy 1/3 szkl.
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
cebula biała mała
Sól czosnkowa jodowana Prymat płaska łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Porada

Najlepsze do takiej marynaty są podudzia lub pałki kurczaka. Można też użyć skrzydełek. *Porcja marynaty przeznaczona do 1-1,5 kg kawałków kurczaka.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata ketchupowo-miodowa do kurczaka

Sok jabłkowy wlać do blendera, dodać miód, sól czosnkową, posiekaną cebulę, pieprz ziołowy i bialy - zmiksować na gęstą papkę. Dodać ketchup i olej - ponownie zmiksować. Kawałki kurczaka włożyć do woreczka na mrożonki i wlać marynatę. Worek zabezpieczyć drucikiem i masować mięso przez chwilę, aby całe było otoczone marynatą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Tak zamarynowane mięso można smażyć, piec i grillować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 07.01.2017 13:15
Świetna marynata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak