Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki dyniowe z nutellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
puree z dyni 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
krem czekoladowy 16 łyżeczek, nutella

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki dyniowe z nutellą

Kroki postępowania

1
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Przygotowujemy mleko, olej oraz puree.
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Krok 1 - Muffinki dyniowe z nutellą foto
2
Do ubitej masy jajecznej dodajemy płynne oraz sypkie składniki. Całość miksujemy. Do gotowego ciasta dodajemy dynię.
Krok 2 - Muffinki dyniowe z nutellą foto
3
Ciasto ponownie miksujemy do uzyskania, jednolitego kolorystycznie ciasta.
Krok 3 - Muffinki dyniowe z nutellą foto
4
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowe foremki wypełniamy dyniowym ciastem do ¾ ich wysokości. Dodatkowo na ciasto wykładamy po 1 łyżeczce kremu czekoladowego.
Krok 4 - Muffinki dyniowe z nutellą foto
5
Krem przeciągamy wykałaczką, by połączył się z ciastem i jednocześnie powstał ciekawy wzorek. Krem powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjęty prosto z lodówki będzie trudniejszy do rozciągnięcia.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 25 minut. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Krok 5 - Muffinki dyniowe z nutellą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 23:32
Bardzo dobre.
ilka01 18.12.2016 14:15
pyszności ....:)
cukiereczek 18.12.2016 07:49
piękne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak