Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle Carbonara

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 250 g
boczek wędzony 300 g
śmietana 30% 250 ml
żółtko jajek 3 sztuki
czosnek ząbki 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
ser tarty 3 łyżki
sól i pieprz 1 szczypta
bazylia świeża 2 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle Carbonara

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano.
Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki.

Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku.

W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).
Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy.

Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości.

Dekorujemy świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.10.2016 08:19
Wygląda apetycznie :)
Bernadeta1 29.09.2016 18:05
moje smaki, smaczne jedzonko
Ania321 29.09.2016 10:18
apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak