Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, a z na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.
Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.