Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
Cebulę pokroić z piórka, czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
Marchew pokroić w cienkie paski (julienne), cukinię w słonkę, paprykę w paski.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej (2 łyżki). Obsmażyć cebulę z czosnkiem, odsunąć na bok, następnie kolejno marchew, paprykę, cukinię. Dolać pozostały olej, wyłożyć mięso i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Warzywa zgarnąć do środka, dodać imbir, wymieszać z mięsem, smażyć razem ok 4-5 minut.
Składniki sosu wymieszać, wlać do mięsa i warzyw, wymieszać, gotować ok 2 minut.
Ryż opłukać, wsypać do gotującej się wody, posolić. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, odcedzić. Doprawić suszonymi pomidorami.
Na talerz wyłożyć ryż, sos z warzywami i mięsem.
Smacznego!