Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane bułeczki
Kroki postępowania
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki.
Dokładamy resztę składników : rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy, resztę letniego mleka , kurkumę i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, wprowadzając w nie jak najwięcej powietrza.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto składamy do środka na trzy części.
Następnie kroimy je na 4-5 cm. paski .Każdy pasek nacinamy do 3/4 wysokości.
Potem dowalnie łączymy nadając różne kształty ( podobnie jak serduszka).
Końce łączymy białkiem.
Pieczemy ok.20-30 minut w 180 C.
Po upieczeniu możemy posmarować lukrem.