Sposób przygotowania

Boczek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu około 20-30 minut. Parówki i wędlinę pokroić w drobną kostkę. Koncentrat rozprowadzić z rosołem z kostki. Ogórki obrać, przekroić na połowy, ewentualnie usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cebuli razem z wędliną i koncentratem. Wrzucić przyprawy i po szczypcie suszonych ziół. Dusić około 20 minut. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Obficie skropić sokiem z cytryny , dobrze wymieszać. Dodać do bigosu razem z powidłami rozrobionymi w winie. Dusić na małym ogniu jeszcze z 10 minut, stale mieszając - jabłka powinny się rozgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość pikantna. Podawać z grzankami i chrupiącym pieczywem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    To dla mnie coś nowego :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    dobre połączenie smaków
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    interesujący przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !