Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po cygańsku

5.0
(114)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świąteczne (i nie tylko) śledzie po cygańsku polecają się do zjedzenia! Śledzie otulone słodko-pikantym sosem to pyszna propozycja na kolację, świąteczną przystawkę, czy też imprezową przekąskę. 

Składniki:

Lista składników

matijasy 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
ogórki konserwowe 3 sztuki
oliwa extra virgin 3-4 łyżki

Sos:

woda 1/2 szklanki
olej 1,5 łyżki
keczup łagodny 150 mililitrów
ocet 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po cygańsku

Wyjątkowy smak śledzi po cygańsku to zasługa połączenia łagodnego keczupu, octu, aromatycznych przypraw z cebulą i ogórkami. Filety śledziowe w sosie pomidorowym tworzą świetną kompozycję smakową, dlatego tak często przyrządzamy ten przepis na specjalne okazje - imprezy rodzinne, święta czy domówki.

Kroki postępowania

1

Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia.

Krok 1 - Śledzie po cygańsku foto
2

Śledzie matiasy moczę kilka godzin w wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki.

Krok 2 - Śledzie po cygańsku foto
3
Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie.
Krok 3 - Śledzie po cygańsku foto
4
Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Śledzie po cygańsku foto
5
Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Następnie śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły".
Krok 5 - Śledzie po cygańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka 23.12.2022 22:09
Śledzie przepyszne,przepis wypróbowałam w zeszłym roku,smakowaly wszystkim bez wyjątku,dzisiaj zrobione znowu obowiązkowo
Kolorowa 18.02.2016 22:21
Czy ocet jest wyczuwalny ?
Wafelek2601 17.02.2016 10:36
Pyszne śledziki
Edita 17.02.2016 09:46
uwielbiam sledzie
Agnieszka-87-25 17.02.2016 09:22
smaczne śledziki
Krzysztof15 17.02.2016 09:19
pyszny sledzik
kd045 17.02.2016 08:14
Bardzo smaczne!
Maridka19 17.02.2016 06:21
Ale pyszności :)
jagoda5913 17.02.2016 00:38
dobry przepis
JulkaTomeczek 16.02.2016 23:31
Wyglądają bardzo apetycznie
Łukasz15 16.02.2016 23:25
Świetne śledzie
2milutka 16.02.2016 23:08
apetyczny sledzik
ada.la 16.02.2016 22:54
idealna przekąska
marcia7 16.02.2016 21:39
idealne na przekąskę
KORAL 16.02.2016 21:29
Bardzo je lubię
krokus 16.02.2016 21:17
fajny przepis i apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak