Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z solanki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

szynka wieprzowa 1 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Solanka

sól 2 czubate łyżki
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 3 sztuki
chili 2 sztuki
kolendra 0,5 łyżeczki

Sos borówkowy

konfitura z borówki 3 łyżeczki
chrzan tarty 3 łyżeczki
sos pieczeniowy 100 ml

Do podania

ziemniaki 1 kg
natka pietruszki 3 łyżeczki

Porada

Cały przepis na idealnie soczystą w środku i chrupiącą z zewnątrz szynkę tutaj: http://chiliczosnek.pl/pieczona-szynka-z-solanki/ Przepis pochodzi z bloga: www.ChiliCzosnek.pl

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z solanki

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z bloga: www.ChiliCzosnek.pl

1. Do garnka wsypać 2 łyżki soli i zalać 1 litrem zimnej wody. Przyprawy do solanki uprażyć na suchej patelni ok. 1 minutę. Do solanki włożyć szynkę i uprażone przyprawy, odstawić do lodówki na 24 h.

Podczas moczenia szynki w solance, mięso przewrócić parę razy i docisnąć, by solanka jak najlepiej przeniknęła do mięsa.
Krok 1 - Pieczona szynka z solanki foto
2
2. Szynkę dokładnie osuszyć, wstawić na ok. 4 h do lodówki. Naciąć tłuszcz w kratkę, natrzeć mięso tłuczonym pieprzem. Szynkę naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanki.
Krok 2 - Pieczona szynka z solanki foto
3
3. Szynkę piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec mięso przez 2 godziny 20 minut. Po 1 godzinie pieczenia szynkę obrócić na drugą stronę. Po 2 godzinach zdjąć folie aluminiową. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso obrócić.

W trakcie pieczenia szynkę polewać sosem wytworzonym w brytfance co 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody.
Krok 3 - Pieczona szynka z solanki foto
4
4. Przygotować sos borówkowy. Sos powstały w brytfance po pieczeniu mięsa przelać do garnka. Dodać borówki i chrzan, zagotować mieszając, gotować 1 minutę.
Krok 4 - Pieczona szynka z solanki foto
5
5. Przed krojeniem mięso przykryć folią aluminiową i odczekać ok. 10 – 20 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.

Pieczona szynka z solanki najlepiej smakuje podana z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz polana sosem borówkowym. Pieczeń świetnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina do kanapek.
Krok 5 - Pieczona szynka z solanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 09.02.2016 14:17
szynka bardzo apetyczna
Edita 09.02.2016 14:00
MIESKO PYCHA
Aleksandra/Olcia 09.02.2016 13:35
pyszne mięsko
w mojej kuchni 09.02.2016 12:38
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak