Sposób przygotowania

Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, pianę z białek ubić na sztywno i dodawać powoli do żółtek delikatnie mieszając.
Dodawać wolno mąkę ziemniaczaną.
Gotowe ciasto wylać do brytfanny wyłożonej papierem wysmarowanym tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku 45 minut.
KREM
Śmietanę schłodzoną ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Galaretkę jedną rozpuścić w gotowanej szklance wody, odstawić do stężenia.
Dodawać galaretkę do ubitej śmietany, dalej ubijać.
Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, zostawić do stężenia.

Ciasto przekroić na pół.
Na ciasto wyłożyć większą połowę kremu, przykryć drugim ciastem, wyłożyć resztę kremu.
Wierzch polać tężejącą galaretką cytrynową.

Komentarze

  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczne
  • 4
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Wygląda bardzo apetycznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    lubie takie lekkie ciasta, bardzo fajne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    bardzo dobre ciasto. zjedliśmy w czasie jednej nasiadówki
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    pyszne, robiłam też te ciasto z inną galaretką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !