Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z przepisu ze starej książki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
śmietana 2-3 łyżki
margaryna 0,5 kostki
jabłka 1-1,5 kg
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z przepisu ze starej książki

Utrzeć jabłka i roztopić margarynę. W misce utrzeć jajka z pudrem, dodać pozostałe składniki, a na końcu jeszcze ciepłą margarynę.W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić 3/4 ciasta, na to mus wymieszany z cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować paski układając na jabłkach kratkę. Piec około 1 godziny, do zrumienienia wierzchu.Wyrobione ciasto jest miękkie i plastyczne, a po upieczeniu smakuje jak kruche. Bardzo wszystkim smakowało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 29.03.2016 07:35
extra przepis
Renata9 26.12.2015 16:12
Smaczna szarlotka :-)
w mojej kuchni 26.12.2015 13:57
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak