Sposób przygotowania

Łopatkę dokładnie nacieramy musztardamni, oliwą, rozgniecionym czosnkiem i octem, posypujemy ziołami, sola i pieprzem i kilkunastoma pieprzami marynowanymi. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Ppotem wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
Można w naczyniu żaroodpornym obok rękawa z łopatką położyć ziemniaki i piec je razem. Potem po upieczeniu zabrać rękaw, a łopatkę razem z sosem zostawić w naczyniu, wtedy ziemniaki sa fajnie upieczone i jeszcze polane pysznym sosem z pieczenia.
Tak można przygotowac ciekawy obiad.
Pieczeń po wystudzeniu idealnie nadaje się jako mięso na kanapki, da się ją cieniutko pokroić.
A pozostały sos z pieczenia można wykorzystać jako bazę do innych sosów, np gulaszu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    pysznie.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Bardzo soczysta i apetyczna!
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Smacznie przyrządzona łopatka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    ?wietne mi?sko :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !