Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowy torcik

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT o średnicy 24cm

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
olej 1 łyżka

MASA CUKINIOWO- CYTRYNOWA

cukinia 2 kg o żółtej skórce
galaretka cytrynowa 3 sztuki
cukier 3-4 łyżki do smaku
Kwas cytrynowy Prymat 1/4-1/3 łyżeczki

ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
cukier puder 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

WYKOŃCZENIE

galaretka cytrynowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki
woda 0,5 litry
bita śmietana do dekoracji
biała czekolada do dekoracji

Porada

Jeśli jesteśmy w posiadaniu cukinii z zielona skórką, do masy i wykończania należy użyć zielonych galaretek.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowy torcik

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Po wyjęciu biszkopt studzimy.
Krok 1 - Cukiniowy torcik foto
2
MASA CYTRYNOWO -CUKINIOWA:Cukinię kroimy kostkę. Pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy by zmiękła.
Krok 2 - Cukiniowy torcik foto
3
Ugotowaną odcedzamy, po czym miksujemy. Cukiniowy mus (wychodzi około 1,5 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy oraz cukier do saku. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Cukiniowy torcik foto
4
Tężejącą wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa stężała.
Na zastygniętą wylewamy śmietankę.
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygnięta masę cukiniowo-cytrynową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 4 - Cukiniowy torcik foto
5
WYKOŃCZENIE:Galaretkę łączymy z żelatyną i rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą!
Krok 5 - Cukiniowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.03.2016 21:44
piękny torcik
monika141 14.12.2015 10:22
pysznie wygląda
gusia1000 14.12.2015 02:36
Super wygląd.
MałaMi89 14.12.2015 00:49
Myślałam, że to literówka i torcik jest CYTRYNOWY ;) pięknie wygląda :)
Iwusia 13.12.2015 21:50
ale cudowne ciacho
Mama niejadka 13.12.2015 20:30
Apetyczny torcik
agnieszka214 13.12.2015 20:21
Pychota ciasto
Małgorzata Pin 13.12.2015 17:53
Idealny,piękny i na pewno smaczny.
Ania321 13.12.2015 17:40
ciekawa jestem jak smakuje :)
Wiktoria29 13.12.2015 15:51
świetny pomysł z tą cukinią
marenka 13.12.2015 15:37
rewelacyjny przepis
Monika-twin 13.12.2015 15:06
piekny torcik
Ola1984 13.12.2015 14:01
Świetny pomysł :)
Habibi 13.12.2015 13:56
robiłam słodkie przetwory i desery z cukinii w różnych smakach i kolorach, ale cytrynowy i pomarańczowy pasują mi najbardziej :)
Wiesława1 13.12.2015 13:25
Wygląda obłędnie
Agnieszka-87-25 13.12.2015 13:22
apetyczny torcik
jagoda5913 13.12.2015 13:05
Pięknie się prezentuje
Lis 13.12.2015 12:41
Wygląda zachwycająco:)
Renataj 13.12.2015 12:10
Wspaniale się prezentuje - nigdy bym nie pomyślała, że to z cukinii:)
Aleksandra/Olcia 13.12.2015 11:46
myślałam że brzoskwiniowy aż nie przeczytałam nazwy. świetny pomysł
Megg 13.12.2015 11:12
wyśmienity torcik
Motorek 13.12.2015 11:01
smaczny torcik
Pani Domu 13.12.2015 10:51
wspaniały tort, piękne kolory
Ifa 13.12.2015 10:51
Świetny, słoneczny torcik
olkaaa 13.12.2015 10:39
chętnie sprobuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak