Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z polewą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3szklanki
jaja 3
miód płynny pół szklaki
Soda oczyszczona Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4łyżeczki
cukier szklanka
olej 150ml
kakao 4łyżki

polewa

polewa czekoladowa

dodatki

orzechy włoskie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z polewą

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo kakao, mąkę, olej, przyprawę, sodę.
Ubić białka na sztywno.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do dwóch kek sówek (o długości 26 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto można polać polewą czekoladową.
Można udekorować posiekanymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 02.12.2015 13:40
zapachniało świętami, super piernik
agataw1990 02.12.2015 11:01
Idealny na święta:)
Ewa Wojtaszko 01.12.2015 21:37
pyszny piernik :)
mirosława4 01.12.2015 14:49
dawno nie piekłam
Katarzyna54 01.12.2015 13:59
koniecznie wypróbuje przepis
agaK. 01.12.2015 11:58
Bardzo lubię pierniki, babeczki najczęściej robię właśnie piernikowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak